ROME - De Chileense schilder en beeldhouwer Roberto Matta, een van de laatste grote surrealisten, is op 91-jarige leeftijd in Rome overleden. Matta stierf zaterdag in een ziekenhuis te Civitavecchia bij Rome aan ouderdomskwalen.
Roberto Matta, die zichzelf beschouwde als een wereldburger, werd op 11 november 1911 in Santiago de Chile geboren. Na zijn architectuurstudies in Chili, emigreerde hij in 1934 naar Parijs en werd er een leerling van architect Le Corbusier. Hij kreeg via Salvador Dali en Federico Garcia Lorca ook contact met de kunstenaarskring rond André Breton, schaarde zich vervolgens bij de door Breton gelanceerde surrealistische beweging en nam in 1937 deel aan de Internationale Tentoonstelling van het Surrealisme in Parijs waar hij het Spaanse paviljoen deelde met Picasso, Miro en de Belg René Magritte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich tijdelijk in New York. Na de oorlog keerde hij naar Parijs terug en zou definitief in Europa blijven. De auteur van onder meer De Geboorte van Amerika werd in 1948 uitgestoten door de Surrealistische Groep, maar werd elf jaar later weer tot de kring toegelaten. Na zijn emigratie naar Frankrijk, bezocht Matta, die er politiek en sociaal linkse ideeën op nahield, slechts drie keer zijn geboorteland. Zijn laatste bezoek dateert van 1973 toen hij fresco's borstelde in de volkswijken La Granja en La Cisterna, in het zuiden van de Chileense hoofdstad. Twee maanden later werden die twee werken echter vernietigd tijdens de staatsgreep tegen president Salvador Allende. Tijdens het regime Pinochet, verbrak hij alle banden met zijn land.

Sedert die tijd woonde hij in Tarquinia (Centraal-Italië) waar hij een huis had gekocht. Hij huwde voor de derde keer met de Italiaanse Germana Ferrari. In 2000 had in Santiago nog een grote retrospectieve van zijn werk plaats, waarop hij echter door zijn leeftijd, niet aanwezig kon zijn.