LONDEN - De Britse regering heeft zaterdagavond de straf verdubbeld van een 43-jarige man die werd veroordeeld voor de moord op een 8-jarig meisje. De man was door de rechtbank veroordeeld tot levenslang, wat in Groot-Brittannië neerkomt op maximaal 25 jaar. De regering verhoogde die straf tot 50 jaar cel.
Het was de Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, die de beslissing bekendmaakte. Blunkett heeft de bevoegdheid straffen te verzwaren en staat onder grote publieke druk om kindermoordenaars en pedofielen strenger te straffen.

De moord op Sarah Payne schokte in juli 2000 heel Groot-Brittannië. Het meisje werd ontvoerd toen ze in een veld bij een dorp in Sussex speelde, niet ver van de woning van haar grootouders. Twee weken later werd haar naakte lichaam 16 kilometer verderop gevonden.

De emoties na Sarahs verdwijning liepen bijzonder hoog op, mede door de hartverscheurende oproepen van de ouders om het meisje te laten terugkeren. Een Britse krant publiceerde de foto's, namen en adressen van meer dan 100.000 mensen die van pedofilie werden beschuldigd. De lijst leidde tot talrijke gewelddadigheden tegen door de menigte verdachte figuren, terwijl het in zo goed als alle gevallen onschuldige burgers betrof.