De veiligheidschef van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Griffin, heeft zijn ontslag aangeboden nadat hij zwaar onder vuur kwam te liggen wegens de gebrekkige controle van de private beveiligingsbedrijven in Irak.
‘Hij heeft zijn ontslagbrief op datum van vandaag aangeboden’, zei een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, Julie Reside. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft het ontslag aanvaard.

‘Griffin heeft geen reden voor zijn ontslag gegeven’, zei de woordvoerster. Hij heeft gewoonweg gezegd dat hij zich met ‘andere uitdagingen wilde bezighouden’. Het ontslag komt daags na de publicatie van een intern rapport dat een betere controle van de private beligingsfirma’s in Irak eist. Verschillende beveiligingsbedrijven worden in het rapport zelfs in vraag gesteld, meer bepaald Blackwater. Bij een incident met 'troepen' van Blackwater vielen op 16 september zeventien burgerslachtoffers. Het rapport verzoekt om duidelijke regels inzake rekrutering van het personeel en afspraken over wanneer vuurwapens mogen gebruikt worden. Het beveelt ook aan dat beveiligingsbedrijven voor het Amerikaans gerecht gebracht moeten kunnen worden.

Griffin, die in juni 2005 werd benoemd tot hoofd van de diplomatieke veiligheid en belast was met het controleren van de bedrijvigheden van privébedrijven zoals Blackwater, zet zo een punt achter een carrière van 36 jaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.