Er zijn rellen uitgebroken in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, waar een illegale betoging van Turkse extreem-nationalisten uit haar voegen is gebarsten. Er zijn honderd personen opgepakt.
De politie pakte zo'n honderd mensen op die met stenen gooiden of met stokken zwaaiden. Het gaat om jongeren tussen de veertien en 25 jaar. Volgens burgemeester Jean Demannez (PS) van Sint-Joost-ten-Node zijn er al verschillende wagens in de vlammen opgegaan. In de Liedekerkestraat hebben amokmakers een café kort en klein geslagen.

‘Er vinden incidenten plaats over zowat het hele grondgebied van Sint-Joost-ten-Node maar ook in Schaarbeek’, zegt burgemeester Jean Demannez (PS) van Sint-Joost-ten-Node. ‘Kleine groepjes jongeren verspreiden zich en hergroeperen zich overal. Het gaat duidelijk niet alleen om jongeren uit onze gemeentes of mensen die voor Turkije betogen, er zijn ook jongeren bij die enkel op geweld uit zijn.’

De groepjes hoofdzakelijk Turkse jongeren bewegen zich tussen het Liedtsplein, de Josaphatstraat en de Haachtsesteenweg, zegt de kabinetschef van Bernard Clerfayt (MR), de burgemeester van Schaarbeek.De politie voert charges uit en achtervolgt groepjes jongeren temidden het avondverkeer. Er zijn ook mobiele versperringen opgesteld. Drie agenten raakten gewond toen een auto op hen inreed. Vijf andere agenten raakten lichtgewond.

De oproer heeft te maken met de gespannen situatie in Turkije. De laatste dagen werden verschillende aanvallen uitgevoerd op stellingen van Koerdische PKK-rebellen, in Irak. Ook het feit dat Amerika afstevent op een erkenning van de Armeense genocide speelt mee mogelijk een rol.

Geen enkele zin

Burgemeester Demannez van Sint-Joost begrijpt dat de Turkse bevolking van zijn gemeente haar solidariteit wil uiten met Turkije nu de situatie aan de Turks-Iraakse grens uitermate gespannen is. ‘Maar wat er vanavond gebeurt heeft geen enkele zin. Deze betoging was niet aangevraagd. Als dat wel gebeurd was, hadden we ze met de politie kunnen omkaderen maar nu was dat niet mogelijk.’

De politie was erachter gekomen dat de manifestanten via sms-jes binnen de Turkse gemeenschap de manifestatie op poten probeerden te zetten. Van in het begin waren er dan ook agenten ter plaatse. Het duurde niet lang eer het waterkanon ingezet werd. Ook de politiehelikopter werd ingeschakeld.

Antwerpen blijft rustig

Ook in Antwerpen was er wat oproer. Tegen 18 uur kwamen een 150 tot tweehonderd — hoofdzakelijk Turkse — jongeren samen op de Groenplaats. Vervolgens trokken ze richting Teniersplaats via de Meir. Dat meldt de lokale politie. Tot nu toe is de betoging rustig verlopen. De jongeren scanderen leuzen tegen de PKK. De politie is in de buurt en houdt een oogje in het zeil.

Zondagnacht waren er al rellen in Sint-Joost-ten-Node. Toen sloeg een honderdtal personen van Turkse origine een horecazaak aan de Leuvensesteenweg die door een Armeniër werd uitgebaat kort en klein.