De onderdelen van de Belgische poolbasis 'Princess Elisabeth' zijn woensdag in containers geladen en op een boot naar Antwerpen gezet. Van daaruit gaat het naar de Zuidpool.
De poolbasis stond begin september opgesteld in het Brusselse Tour & Taxis om het publiek de kans te geven het bouwwerk te bezoeken. Woensdag werden de onderdelen in een honderdtal containers geladen. In november zal het station aankomen op de Zuidpool, waar het tegen maart moet zijn opgebouwd. Tussen november en maart is het zomer op de Zuidpool, waardoor de omstandigheden ideaal zijn.

De poolbasis is een initiatief van de International Polar Foundation, opgericht door Alain Hubert. De organisatie bestudeert de Polen om de klimaatverandering beter te begrijpen en naar oplossingen te zoeken.

De Belgische basis wordt de eerste op Antarctica die volledig werkt met hernieuwbare energie. 'Princess Elisabeth' bedient zich van acht windmolens, verschillende zonnepanelen voor de elektriciteit, een recyclagesysteem voor water en een verwarmingssysteem op zonne-energie. Er kunnen tot twintig personen verblijven. Ook het vervoer van het station over het water kadert in de milieuvriendelijke benadering.

Begin september gingen 33.000 geïnteresseerden kijken naar de basis in het Brusselse Tour & Taxis.