Burgemeesters in de Rand wellicht niet benoemd
De burgemeesters uit de drie faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem zullen wellicht niet benoemd worden. Voor Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open VLD) is de maat vol.
Keulen werd vanmiddag aan de tand gevoeld tijdens het vragenuurtje in het Vlaams parlement. Alle fracties willen dat de minister optreedt tegen de schending van de taalwetgeving in de drie faciliteitengemeenten.

Vlaams Belang, N-VA en SP.A vinden dat er tegen de burgemeesters een tuchtprocedure moet worden opgestart.

CD&V’er Eric Van Rompuy vindt het te vroeg voor sancties en stelde dat de minister de procedures moet volgen. Toch is ook hij ervan overtuigd dat de burgemeesters nooit benoemd zullen worden. Open VLD’er Sven Gatz waarschuwde voor overreactie, want dat is volgens hem wat FDF-voorzitter Olivier Maingain wil bereiken.

De drie burgemeesters zijn nog altijd niet benoemd omdat ze de kieswet overtraden door hun kiesbrieven in het Frans te versturen. De drie volgden maandag ook de oproep van FDF-voorzitter Olivier Maingain om Frans te spreken tijdens de gemeenteraad, een overtreding van de taalwet.

Voor Keulen in de maat vol. 'De dossiers tegen de drie kandidaat-burgemeesters zijn niet licht. Ik ben het beu. Ik ben het spuugzat! Ik heb alle dossiers opgevraagd en zal daarna mijn beslissing nemen.'

Die beslissing zou er nog voor het einde van het jaar komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in