Twee Turkse gevechtsvliegtuigen zijn woensdag het luchtruim boven Noord-Irak binnengedrongen. Ooggetuigen berichtten dat de vliegtuigen in de buurt van de Noord-Iraakse plaats al-Aamadija, op zo'n tien kilometer van de grens met Turkije, zijn gevlogen en daar klaarblijkelijk door de geluidsmuur zijn gescheurd.
De Turkse politieke en militaire top kwam woensdag bijeen in de Nationale Veiligheidsraad. Het beleid ten aanzien van de PKK werd besproken, maar ook de groeiende binnenlandse druk op de regering om actie te ondernemen. Er is beslist om eerst financiële maatregelen te nemen tegen groepen die de rebellen direct of indirect ondersteunen. Wat daarmee precies wordt bedoeld werd niet gespecificeerd, maar mogelijk wordt gerefereerd aan zaken als Turkse stroom die geleverd wordt aan Iraaks-Koerdistan en de activiteiten van Turkse bedrijven in het gebied.

Een hoge delegatie uit Irak wordt donderdag in Ankara verwacht, maar de vraag is of de Iraakse leiders de Turken tevreden kunnen stellen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ali Babacan zei dinsdag na terugkeer uit Bagdad ervan uit te gaan dat de zuiderburen met concrete voorstellen komen, ‘anders heeft het bezoek geen enkele betekenis’.

Van Iraakse zijde zijn alvast oproepen gedaan: premier Nouri al-Maliki heeft de sluiting van alle PKK-kantoren in Irak bevolen en gezegd dat de PKK niet langer mag opereren op Iraaks grondgebied. Al-Maliki noemde de PKK een terroristische organisatie, hetgeen door een PKK-woordvoerder ‘beschamend’ werd genoemd.

De voorzitter van het Iraakse parlement, Mahmoud al-Mashhadani, zei woensdag na gesprekken met zijn Syrische ambtgenoot in Damascus dat Irak de PKK niet kan tegenhouden. Hij beloofde wel alle logistieke steun aan de rebellen te zullen stopzetten en zich te zullen inzetten voor een vreedzame oplossing.

Turkse media berichtten ondertussen dat de Turkse luchtmacht al dagen stellingen van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK in het noorden van Irak bestookt.

Van op hun basis in Dyabarkir opgestegen jachtbommenwerpers en helikopters hebben meerdere plaatsen, waar strijders van de verboden PKK zich hebben verschanst, gebombardeerd en vernietigd.

In het bijzonder viseerde het Turkse leger de bergachtige zones die door de Koerdische opstandelingen worden gebruikt om zich te verplaatsen.

Bij gevechten tussen het Turkse leger en strijders van de PKK zijn sinds het weekeinde op Turks grondgebied minstens 46 mensen gedood. Turkije dreigt met een militaire operatie (in Noord-Irak).