Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid, is voortaan omkeerbaar. Met een reeks inspuitingen in het oog kan de slechtziendheid nu gestabiliseerd en zelfs verbeterd worden. Daardoor zullen meer dan 275.000 slechtzienden en blinden opnieuw kunnen zien.
Dat blijkt uit de resultaten van een Belgische onderzoek, die op een persconferentie door professor Jean-Jacques Delaey (UZ Gent ) voorgesteld zijn.

LMD is een degeneratieve aandoening van een geelgekleurde vlek in het midden van het netvlies, macula genoemd. Het is de grootste oorzaak voor blindheid in de geïndustrialiseerde landen en acht procent van de bevolking ouder dan 50 jaar zou ermee te maken krijgen.

De macula maakt bij het kijken het onderscheid tussen details en zorgt ervoor dat we kunnen lezen, televisie kijken, autorijden of iemands gezicht herkennen.

De kans op het ontwikkelen van LMD neemt toe vanaf 50 jaar. Andere factoren die een rol spelen zijn erfelijkheid, roken, ongezonde voeding en het geslacht (vrouwen hebben meer kans op LMD dan mannen). Verder zouden ook hypertensie, het behoren tot het Kaukasische ras en een hoge blootstelling aan licht een rol spelen.

Tijdens het eerste jaar van de behandeling zijn er minimum acht inspuitingen nodig. De inspuitingen zijn erg duur - om en bij de 1.100 euro voor het middel en 100 euro voor de inspuiting - maar zullen mits terugbetaling door het Riziv ongeveer 150 euro kosten.