Het Brusselse hof van beroep heeft Jean-Pierre Schonkeren veroordeeld tot 18 maanden cel. De 53-jarige man gaf op 4 april 2004 NMBS-agent Kurt Demets een duw waardoor die onder een trein belandde en stierf. De correctionele rechtbank had eerder nog een straf opgelegd van 3 jaar en 4 maanden.
In beroep had het openbaar ministerie zich akkoord verklaard met een lagere straf als de veroordeelde in therapie ging.

Kurt Demets, een 29-jarige agent van de interne veiligheidsdienst van de NMBS, kwam op zondagavond 4 april 2004 op het perron van het treinstation Brussel-Centraal een agressieve man bedaren die klaagde over de reizigersinformatie. De man gaf de veiligheidsagent een duw waardoor die van het perron viel en op de sporen terechtkwam, tussen de wagons van de rijdende trein Antwerpen-Amsterdam. Demets stierf ter plaatse.

Beide mannen hadden die avond gedronken. De rechtbank veroordeelde Schonkeren voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder de intentie te doden en weerspannigheid tegen een lid van de spoorwegpolitie en legde hem 3 jaar en 4 maanden cel op.

Voor het hof van beroep vroeg zijn advocaat een herkwalificatie naar onopzettelijke doding. Volgens Schonkeren duwde hij de man enkel opzij omdat hij zijn trein wou halen.

Het openbaar ministerie kon zich verzoenen met een lagere straf als Schonkeren zich zou laten behandelen voor zijn agressiviteit. Die ging daar mee akkoord en het hof van beroep heeft hem nu strafvermindering toegekend.