VRT-zendtijd voor moslims ten vroegste in 2010
Foto: pdw
BRUSSEL - ,,Als de Belgische moslims zendtijd willen op de VRT, zullen die uitzendingen er ten vroegste in 2010 kunnen komen'', zo reageert de woordvoerder van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois. ,,Het is niet de VRT die beslist over de erkenning van levensbeschouwelijke uitzendingen, maar wel de Vlaamse regering, op voorstel van de minister van Media.''
Om de vijf jaar wordt een oproep gedaan naar verenigingen die kandidaat zijn om zendtijd te krijgen op de openbare omroep. ,,De laatste oproep dateert van augustus 2004, toen via de gewone communicatiekanalen en het Staatsblad verenigingen werden aangesproken'', vertelt hij. Eind 2004 volgden de erkenningen en vanaf januari 2005 mochten de erkende verenigingen beginnen uitzenden op radio en/of televisie, en dat voor een periode van vijf jaar.
,,Bij die laatste oproep hebben we geen aanvraag voor erkenning ontvangen van de moslimgemeenschap in België'', vermeldt Weyts.

Twee groepen verenigingen kunnen aanspraak maken op zendtijd op radio en/of televisie. Enerzijds zijn er de levensbeschouwelijke verenigingen, die zowel op radio als televisie uitzenden. Anderzijds zijn er de sociaal-economische verenigingen die zendtijd krijgen op de radio.

,,In het najaar van 2009 komt er een nieuwe oproep voor levensbeschouwelijke en sociaal-economische verenigingen. Wie een erkenning krijgt, kan vanaf 2010 beginnen uitzenden'', aldus de woordvoerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in