CD&V/N-VA vergroot voorsprong
Foto: put
BRUSSEL - Mochten er nu parlementsverkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen de grootste politieke formatie blijven. De christendemocraten vergroten zelfs hun voorsprong op het Vlaams Belang. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique, VTM, De Morgen en RTL-TVi.
CD&V/N-VA haalt 28,8 procent van de Vlaamse stemmen. Dat is respectievelijk 2,1 en 2,7 procent beter dan bij de vorige peiling in juni en de regionale verkiezingen van 2004. Het kartel vergroot zo zijn voorsprong op de tweede partij in Vlaanderen, het Vlaams Belang.

Het Vlaams Belang gaat 1 procent achteruit in vergelijking met de peiling van juni en tikt af op 25,6 procent. In vergelijking met de verkiezingen van 2004 wint de partij wel 1,5 procent.

De resultaten van SP.A/Spirit blijven met 19,5 procent relatief stabiel (19,9 in juni en 19,7 procent in 2004). De VLD (17,2) gaat lichtjes vooruit in vergelijking met juni (16,9 procent), maar blijft nog een eind verwijderd van de uitslag in 2004 (19,8 procent). Groen! haalt 6,9 procent, een daling van 0,7 procent tegen juni en de verkiezingen van 2004.

Wallonië

In Wallonië lijkt de PS zich al vrij goed te herstellen van de schandalen in Charleroi en Namen. De partij van Elio Di Rupo doet het 3 procent beter dan in juni en is met 33 procent opnieuw met lengtes voorsprong de grootste Waalse partij. Het verlies tegenover 2004 (36,9 procent) is nog niet goedgemaakt.

De liberalen van de MR lijken niet meer te profiteren van de schandalen en moeten in vergelijking met juni 1 procent inboeten (tot 24,9 procent). Ook de CDH gaat naar beneden (-1,3 tot 18 procent). Het Front National (9,3 procent) doet het 0,7 procent minder goed dan in juni, maar heeft wel de rode lantaarn doorgegeven aan Ecolo (-1,7 tot 8,6 procent).

Ook in Brussel is de PS (27,1 procent) de grootste partij, voor de MR (26,8 procent), CDH (12,6 procent) en Ecolo (9,2 procent). In juni stond de Franstalige liberalen nog bovenaan. Langs Vlaamse kant zijn de schommelingen zo klein dat er nauwelijks iets over te vertellen valt.

Verhofstadt populairst

Premier Guy Verhofstadt (VLD) is opnieuw de populairste politicus in Vlaanderen. Hij diende enkele maanden die plaats te delen met Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V), maar staat nu alleen op 1. Ook in Brussel voert de eerste minister overigens de lijst aan.

Letermes populariteit is lichtjes gedaald en hij moet dus met de tweede plaats vrede nemen. Opvallend is de opmars van Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en de zelfverklaarde VLD-backbencher Jean-Marie Dedecker, die nu op drie en vier staan.

In de top-10 staan nog vier socialisten (Johan Vande Lanotte, Freya Van den Bossche, Frank Vandenbroucke en Steve Stevaert), maar behalve Vandenbroucke boeten ze allemaal aan populariteit in.

In Wallonië blijft PS-voorzitter Elio Di Rupo veruit de populairste, voor MR-voorzitter en vice-premier Didier Reynders, die de tweede plaats van CDH-voorzitster Joëlle Milquet afsnoept.

Ipsos voerde de peiling uit bij 2.000 Belgen. De foutenmarge bedraagt 2,25 procent.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig