LONDEN - De prijs van ruwe olie is vandaag meer dan 12 procent gezakt. Hiermee komt de olieprijs op het laagste niveau in bijna achttien maanden. In de loop van de dag kelderde de prijs van een vat Brent met 3,14 dollar tot 22,30 dollar per vat.
Later herstelde dit tot 23,15 dollar. Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de prijsdaling. Op de eerste plaats groeit bij analisten de indruk dat bij mogelijke wraakacties van de VS de olievelden in het Midden-Oosten ongemoeid blijven. Er wordt uitgegaan van precisieaanvallen op doelen in Afghanistan. Ten tweede zal de vraag naar olie door de economische teruggang afnemen.

Flinke voorraden
Volgens handelaren werd er vandaag ,,agressief'' verkocht. Dat kwam omdat er vorige week flinke voorraden zijn ingeslagen, waar de handelaren nu weer vanaf willen. Vorige week ging men er nog van uit dat er een breder conflict in het Midden-Oosten zou ontstaan na de aanslagen in de VS.

Ook voor komend jaar wordt, als een effect op de langere termijn van de aanslagen, rekening gehouden met een kleinere vraag naar olie. De olieproducerende landen van de OPEC vergaderen deze week in Wenen over de olieproductie.

Het oliekartel heeft dit jaar al drie keer de productie ingekrompen om de prijzen op het gewenste niveau te houden. De OPEC ziet de prijs van een vat olie het liefst tussen de 22 en 28 dollar.