MANILLA - De Filipijnse autoriteiten hebben bevestigd dat een van de belangrijkste leiders van de extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf is gearresteerd. Daarmee zijn volgens de veiligheidsdiensten ook enkele aanslagen in het binnenland verijdeld.
Het gaat om Mohammed Faisal Ijajil, die vorige week is opgepakt. De leider van Abu Sayyaf zou een aantal bomaanslagen in eigen land in voorbereiding hebben gehad, aldus de tweede man van de Filipijnse veiligheidsdiensten, Jaime Caringal.

Op het hoofd van Ijajil hadden de Filipijnse autoriteiten een premie van bijna 1 miljoen frank gezet. Hij wordt beschuldigd van moord en ontvoering. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een aanslag in 1995 nabij Zamboanga, waarbij vijftig doden vielen. Hij zou in elk geval een groepering leiden die op het eiland Basilan in het zuiden van het land opereert.

Ijajil heeft volgens een legerwoordvoerder in 1994 en 1995 veel naar het Midden-Oosten, naar Pakistan en naar Bangladesh gereisd. De Filipijnen verdenken Abu Sayyaf van banden met de van oorsprong Saudische miljonair Osama bin Laden. Die wordt door de VS beschouwd als hoofdverdachte van de bloedige aanslagen op 11 september. De fundamentalistische Abu Sayyaf is vooral gevreesd wegens zijn talloze gewelddadige ontvoeringen van buitenlanders en Filipijnen.