De huidige voorzitter van de Europese Unie, Frankrijk, heeft beslist om 'op vraag van verschillende Europese landen' op 1 september in Brussel een buitengewone Europese raad te organiseren over de crisis in Georgië. Dat meldt het Elysée zondag.
'De vergadering zal gewijd zijn aan de crisis in Georgië, met name aan de gevolgen die de Europese Unie eraan wil geven, op het vlak van hulp aan Georgië en de toekomstige relaties met Rusland', zo stelt de tekst.

Extra waarnemers

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier heeft met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov overeenstemming bereikt over het inzetten van nog eens twintig waarnemers in Georgië. Dat heeft het ministerie gezegd.

Tijdens het telefoongesprek waarin de ministers het eens werden, drong Steinmeier er andermaal op aan dat de Russen zich houden aan het staakt-het-vuren.

Die wapenstilstand kwamen Rusland en Georgië vorige week overeen, na bemiddeling door de Europese Unie onder leiding van de Franse president Nicolas Sarkozy.

In Georgië bevinden zich op dit moment al tweehonderd waarnemers.