Een goederentrein met brandstof is zondag in Georgië op een mijn gereden. Tien van de dertig brandstofwagons zijn door de explosie in de brand gevlogen. Dat heeft het Georgische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.
De explosie vond plaats op ongeveer tien kilometer ten westen van Gori. Er vielen voor zover bekend geen gewonden. Wel raakten volgens de de Georgische publieke omroep twee huizen beschadigd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat Rusland achter de explosie zit. Volgens het ministerie heeft het Russische leger op zijn terugtocht doelbewust de Georgische infrastructuur beschadigd. De Russen zouden vorige week onder andere een spoorbrug hebben opgeblazen.

De trein was waarschijnlijk onderweg van Azerbeidzjan, ten oosten van Georgië, naar de kust. Georgië vormt een belangrijke doorvoerroute voor olieproducten uit landen aan de Kaspische Zee.

Amerikaans marineschip komt aan in Georgië

Een eerste Amerikaans oorlogsschip is aangekomen in de Georgische haven van Batoemi, ten zuiden van de door de Russen bezette havenstad Poti. De Amerikanen komen hulpgoederen afleveren voor de Georgische bevolking.

Het gaat om het eerste van vijf Amerikaanse schepen die deze week naar Georgië varen. De USS McFaul voer niet naar Poti, omdat daar nog Russische troepen aanwezig waren.

Het is de eerste aanwezigheid van Amerikaanse militaire troepen in de regio sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Georgië op 7 augustus. De voorbije dagen werden al minstens tien Amerikaanse legervliegtuigen naar Georgië gestuurd om humanitaire hulp te vervoeren.

De Russische vicestafchef Anatoli Nogovitsyn zei zaterdag dat de komst van de MacFaul de spanning in Georgië alleen maar zou doen toenemen. 'Ik geloof niet dat zulke versterkingen de stabiliteit van de atmosfeer in de regio ten goede komen', zei hij.

Rusland deelt de Zwarte Zee met de Navo-leden Turkije, Roemenië en Bulgarije en met Georgië en Oekraïne.