De Kazak Alexander Vinokourov is afgelopen zaterdag na de tijdrit in Albi betrapt op bloeddoping. Dat meldt de Franse sportkrant L'Equipe op zijn website. Astana bevestigt het nieuws en trekt zich naar aanleiding van de feiten terug uit de Tour.
De analyse van het bloedstaal in het dopinglab van Châtenay-Malabry toonde twee verschillende populaties rode bloedlichaampjes. Een dergelijk resultaat wijst erop dat Vinokourov kort voor de etappe een bloedtransfusie moet ondergaan hebben. Het bloed was van dezelfde bloedgroep, maar is niet het zijne.

Vinokourov won de bewuste tijdrit met grote voorsprong. Na een offday in de eerste Pyrreneeënrit de dag nadien zakte hij terug in het klassement. Maandag herrees hij weer en won hij in Loudenvieille-Le Lourdon.

Vinokourov stond in het klassement op een 23ste plaats op 28'21" van leider Rasmussen

Astana schorst Vinokourov

De Kazachse formatie Astana bevestigde het nieuws van de positieve controle en besliste meteen de Tour te verlaten. Vinokourov werd geschorst. Het team geeft ook aan in een communiqué dat Vinokourov een tegenexpertise heeft aangevraagd.

Ploegmanager Marc Biver reageerde cynisch op het nieuws: "Er zijn twee manieren om beroemd te worden in de Tour. Een je wint de Tour, twee, je verlaat de Tour." Astana had met de Duitser Klöden en de Kazak Kashechkin twee renners in de top tien van het klassement.

"Volgens de ethische code ingesteld door Astana Cycling Team wordt Alexander Vinokourov geschorst uit de ploeg met onmiddellijke ingang," meldde Astana in een communiqué. "De renner heeft echter een tegenexpertise gevraagd".

"Nadat ze door het management van het Astana-team waren geïnformeerd, hebben de organisatoren van de Tour de France Astana Cycling Team gevraagd om zich terug te trekken uit de wedstrijd, wat het spontaan heeft aanvaard".

Walter Godefroot, voormalig ploegleider van Vinokourov en sportief adviseur van Astana is niet in de Tour aanwezig, maar wilde wel regaeren: 'Als we dit moeten geloven is het een catastrofe voor het wielrennen, ik dacht dat iedereen de boodschap nu wel begrepen had', aldus een verraste Godefroot.

'Geen commentaar'

De Internationale Wielerunie (UCI) wil voorlopig niet reageren op de gebeutrenissen. 'Ik kan geen commentaar geven, tot ook het B-staal onderzocht is", zei voorzitter Pat McQuaid.

Vinokourov lag al langer onder vuur omwille van zijn samenwerking met de omstreden Italiaanse dokter Ferrari.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig