Robbie McEwen wint natourcriterium van Aalst
Foto: belga
AALST - De Australiër Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) heeft maandag het natourcriterium van Aalst gewonnen. De winnaar van drie ritten en de groene trui in de Ronde van Frankrijk was de snelste van een kopgroep van acht. Niko Eeckhout werd tweede, de Fransman Jimmy Casper, winnaar van de eerste etappe in de Tour, derde.
Axel Merckx, de winnaar van vorige editie, eindigde als vierde. Het was de ploegmakker van Tourwinnaar Floyd Landis die voor het eerste animo zorgde tijdens het eerste natourcriterium in ons land. Merckx kon evenwel niet lang voorop blijven, ondanks de steun van Bert Roesems en Steven De Neef. Het teken dan voor Philippe Gilbert om ook zijn kans te gaan. De Waal kreeg evenwel ook geen vrijgeleide van het pak. Net over halfkoers schudde Casper aan de boom. Merckx en McEwen trokken in de tegenaanval maar ook dit drietal kon niet lang voorop blijven.

Op acht ronden van het einde vormde zich dan een kopgroep van acht man. Meteen de juiste vlucht, waar de Italiaan Alessandro Ballan, de Spanjaard Juan Antonio Flecha, Wilfried Cretskens, Gilbert, Eeckhout, Merckx, McEwen en Casper deel van uitmaakten. Ook in die vluchtergroep bleef het zeer onrustig, maar uiteindelijk boden zich toch acht renners aan voor de eindspurt. Daarin haalde McEwen het nipt.