Surfen en tv-kijken op Nederlandse treinen
BRUSSEL - Vanaf eind 2006 willen de Nederlandse Spoorwegen (NS) samen met telecomoperator KPN alle intercitytreinen gaan uitrusten met tv-schermen en ’hotspots’ voor internet. Dat hebben de twee bedrijven maandag bekendgemaakt.
Het bericht staat te lezen op de website van het NRC Handelsblad. De afgelopen zes maanden werd al een proefproject uitgevoerd op het traject Haarlem-Maastricht. Dat verliep volgens een NS-woordvoerder ,,naar tevredenheid''. Op de televisieschermen zullen geen gewone tv-programma’s uitgezonden worden, maar ,,een combinatie van reisinformatie en infotainment'', zegt de NS.

Op de monitoren zal de hele dag door informatie over de tussenliggende stations, de aankomsttijden en overstapmogelijkheden te lezen zijn. Verder komen er ook nieuws in de vorm van teletekst en bewegende beelden (sport, entertainment) zonder geluid. De nieuwigheid zal volgens de NS geen invloed hebben op de prijs van een treinticket.

NS en KPN willen hun investering terugverdienen door reclametijd te verkopen. Bedoeling is om alle intercity-treinen in Nederland met het systeem uit te rusten. Dat proces kan wel een paar jaar duren. Daarnaast wil NS samen met KPN het nu al bestaande netwerk van hotspots in de stations uitbreiden naar de treinen.

Draadloos surfen bij NMBS

In ons land liet Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens eerder al weten dat televisie op de treinen van de NMBS ,,economisch niet haalbaar'' was, maar dat er dit jaar nog wel gestart wordt met een project rond draadloos surfen op de trein. Momenteel zijn in ons land ook zo’n 38 treinstations uitgerust met een hotspot.