PARIJS - Michel Platini wil de Zweed Lennart Johansson opvolgen als voorzitter van de Europese Voetbalfederatie UEFA. Maandag werd zijn kandidatuur officieel voorgesteld in een brief van Jean-Pierre Escalettes, voorzitter van de Franse voetbalfederatie, aan UEFA-secretaris Lars-Christer Olsson.

De 51-jarige voormalige kapitein van het Franse elftal, vicevoorzitter van de Franse federatie en bestuurslid van de UEFA en de internationale voetbalfederatie FIFA, kondigde op 15 maart 2005 al aan dat hij zich verkiesbaar zou stellen. De verkiezing voor het voorzitterschap wordt op 27 januari 2007 in het Duitse Düsseldorf gehouden. De 76-jarige Johansson, op post sinds 1990, is voorlopig de enige andere kandidaat om zichzelf op te volgen.

Doordat Johansson zich kandidaat stelt voor zijn eigen opvolging, haakte de Duitser Franz Beckenbauer af. 'Der Kaiser', die aan het hoofd stond van het WK-organisatiecomité, had zijn interesse voor de functie al geruime tijd laten blijken, maar voegde eraan toe zich niet in de debatten te zullen mengen als Johansson zich kandidaat zou stellen.