Anciaux wil Zaventem ombouwen tot sportsite
Foto: edm
BRUSSEL - Om een einde te maken aan de problemen van de geluidshinder rond Zaventem stelt Vlaams minister van Sport Bert Anciaux voor om de luchthaven van Zaventem om te bouwen tot één grote sportsite.
Als mogelijk alternatief voor de activiteiten op Zaventem, schuift hij de militaire luchthaven van Bevekom naar voor. Zo staat te lezen op Anciaux’ website. Anciaux, zelf gewezen minister van Mobiliteit en ’vader’ van het spreidingsplan, noemt het Zaventem-dossier ,,een rotdossier waar niet snel een goede oplossing voor gevonden zal worden''.

Zo noemt hij de inplanting van Zaventem ten noordoosten van de hoofdstad - rekening houdend met de overheersende zuidwestenwinden in ons land - ,,gewoonweg dom''. Het bericht dat Zaventem nodig is voor het instandhouden van duizenden jobs doet hij voorts af als ,,een fabeltje dat ook wel eens doorprikt mag worden''.

Bevekom

Als uitweg voor die aanslepende problematiek, lanceert Anciaux een verrassend voorstel. Zo wil hij de activiteiten van Zaventem elders inplanten, bijvoorbeeld door de militaire luchthaven van Bevekom - ,,met nog nauwelijks activiteiten'' - om te vormen tot een zakenluchthaven. ,,Bevekom ligt op een ideale afstand van Brussel. En er kunnen routes uitgedacht worden die de mensen nauwelijks hinder bezorgen'', meent hij.

Tegelijk wil hij Zaventem laten uitbouwen tot één grote sportsite met gloednieuwe stadions en infrastructuur. Die investering is volgens Anciaux ook nodig als Brussel kandidaat wil zijn voor de Olympische Spelen in 2024. ,,Zo vang je meerdere vliegen in één klap.''

,,Vlaanderen en Brussel worden de best uitgeruste sportplek ter wereld. De afstand ten opzichte van het stadscentrum is ideaal. We geven een nooit geziene impuls aan het sportgebeuren. Hier komt de broodnodige opvolger van het Heizelstadion. En alle nodige sporten krijgen hier hun tempel'', verduidelijkt Anciaux.

,,Denk er eens over na''

Het voorstel moet volgens de Spirit-politicus ook ,,eindelijk' de levenskwaliteit van de omwonenden rond Zaventem verbeteren. ,,En de waanzinnige plannen om ooit 35 miljoen reizigers te bereiken op de luchthaven van Zaventem worden opgeborgen'', gaat hij verder. ,,Dit is nu nog eens een toekomstplan waar ik keihard in geloof. Eigenlijk zijn er voor het algemeen belang niet eens negatieve elementen aan verbonden'', schrijft hij.

Anciaux is zich ervan bewust dat het gaat om een ongewoon voorstel. Hij verwacht zich ook aan kritiek. ,,Tijdens de vakantie moet je durven nadenk over verrassende pistes. Hierop inhakken is zeer eenvoudig, maar hierrond positieve mensen mobiliseren, dat is pas een uitdaging. Conservatieve mensen zullen het afdoen als irrealistisch of ongewenst. Maar het zijn natuurlijk de utopisten die de wereldgeschiedenis maken. Denk er eens over na'', besluit hij.