Haven Zeebrugge behandelt meer vracht
Foto: vcb
BRUSSEL - Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is in de haven van Brugge-Zeebrugge in vergelijking met vorig jaar 12,9 procent meer vracht behandeld. De teller strandde op 30 juni op 19,5 miljoen ton. Als de trend aanhoudt, stevent Zeebrugge af op een nieuw recordjaar.
De belangrijkste groei wordt gerealiseerd in de containersector. Die steeg met 9,9 procent tot ruim 8,5 miljoen ton of 750.000 TEU (twintigvoetcontainerequivalent). De stijging is ondermeer toe te schrijven aan de opstart van de APM-terminal in de voorhaven.

Diverse rederijen zorgden mee voor het positieve resultaat. Het havenbestuur noemt Maersk, APL , C2C Lines, X-Press Container Line en PortConnect als voorbeeld. De rijdende vracht kende een toename van 2,9 procent tot 6,1 miljoen ton.

Autohaven

Er waren ondermeer stijgingen op de diensten van Cobelfret naar Esbjerg, Göteborg en Killingholme en de diensten van UECC, KESS, Toyofuji en Mitsui. Op de intercontinentale diensten was er groei bij NYK-line en K-Line naar het Verre Oosten en Wallenius-Wilhelmsen naar Australië.

Ook het aantal nieuwe wagens dat via Zeebrugge wordt verscheept, blijft toenemen. Tijdens de eerste zes maanden van 2006 waren het er ongeveer 967.000 of 9,9 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Zeebrugge blijft dan ook haar statuut van grootste autohaven behouden.

Havenarbeiders

De vloeibare bulk met daarin ondermeer LNG steeg met 54,4 procent tot 3,2 miljoen ton. De vaste bulk steeg met 16,9 procent tot 1,05 miljoen ton. Het stukgoed viel terug met 1 procent tot 546.000 ton.

Ook voor de havenarbeiders was het een goed voorjaar. Het aantal shiften steeg met 7,3 procent tot 128.200. De druk op een betere ontsluiting van Zeebrugge naar het hinterland neemt toe. De maritieme binnenvaart steeg met 40 procent. Daardoor raakt het verkeer in Brugge steeds vaker in een knoop door openstaande bruggen.