BRUSSEL - De groep Mestdagh, de uitbater van de Belgische Champion-winkels, betrekt Fortis Real Estate bij de vorming van een nieuwe vastgoedbevak. De bevak, die de klemtoon zal leggen op winkelvastgoed, moet voor het einde van dit jaar op de beurs noteren.
Dat melden beide partijen in een persbericht. De groep Mestdagh is verantwoordelijk voor de Belgische afdeling van de Franse supermarktketen Champion. De merknaam Champion is op zijn beurt eigendom van Carrefour.

De groep Mestdagh bestaat uit 63 supermarkten waarvan 23 zelfstandigen. In 2005 haalden de Belgische winkels een omzet van ongeveer 500 miljoen euro. Champion heeft daarmee een marktaandeel van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de studie.

Potentiële inbrengers

De bevak, vooralsnog zonder naam, heeft op dit moment een portefeuillegrootte van 120 miljoen euro. De waarde van het winkelpatrimonium van de groep Mestdagh wordt op 90 miljoen euro geraamd, Fortis bracht tot dusver 30 miljoen euro aan winkelgebouwen in. De bevak zou voor eind 2006 op Euronext Brussel moeten noteren.

Welke grootte de portefeuille op dat moment moet hebben willen de betrokken partijen niet kwijt. Wel zouden er meerdere contacten lopen met andere potentiële inbrengers. In december van vorig jaar, bij de eerste geruchten over de beursintroductie van Mestdagh, klonk het dat de groep gesprekken had met Peugeot Bulman, een concessiehouder die acht sites zou inbrengen voor een waarde van 10 miljoen euro. Ook waren er toen vergevorderde gesprekken met de vastgoedgroep Immo-Sambre voor 11 miljoen euro.

Carl Mestdagh, een van de broers die de groep leidt, meldt desgevraagd dat beide deals afgesprongen zijn. Over andere aspecten van de deal, zoals de uiteindelijke participatie van de groep Mestdagh en Fortis Real Estate, willen beide partijen niet communiceren.