CHICAGO - UAL, de moedergroep van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines, heeft voor het eerst in zes jaar kwartaalwinst gemaakt. Die bedroeg 119 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 26 miljoen dollar geleden, los van ruim 1,3 miljard dollar herstructureringskosten.
De omzet steeg met 16 procent tot 5,1 miljard dollar. De hogere tarieven en de gestegen vraag verklaren het positieve resultaat. Dat overtreft ook ruimschoots de verwachtingen van analisten. Het aandeel van UAL koerste meteen 13 procent hoger.

United Airlines is de tweede grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. In februari stapte het bedrijf uit een gerechtelijk akkoord dat ruim drie jaar bescherming had geboden tegen schuldeisers. De resultaten die UAL maandag publiceerde, zijn nog maar voorlopig. Op 31 juli publiceert de groep haar definitieve cijfers.

Ook andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zoals Continental, American en Southwest Airlines, kwamen eerder al met positieve cijfers. De tarieven in de sector zijn gestegen en ook de overcapaciteit van de laatste jaren is weggewerkt, verklaren analisten de positieve evolutie.