Inkomsten Vodafone stagneren
LONDEN - Vodafone Group heeft er het afgelopen kwartaal 16,2 miljoen nieuwe klanten bijgekregen tot 186,8 miljoen. Ondanks die aangroei vertragen de inkomsten. Naast de toegenomen concurrentie treedt er verzadiging op in de West-Europese markt. Het WK voetbal heeft Vodafone in Nederland alvast geen groter abonneebestand opgeleverd.
In het afgelopen kwartaal daalde het totaal aantal klanten in vergelijking met eind maart met 28.000 tot 3,88 miljoen, ondanks een grote reclamecampagne voor de ontvangst van voetbalbeelden op de mobiele telefoon. Vodafone had in Nederland de exclusieve rechten op het WK voetbal voor samenvattingen op gsm. De oud-voetballers Wim Kieft en René van der Gijp prezen het initiatief uitvoerig aan met televisiespotjes. Zij maakten ook reportages voor hun opdrachtgever.

Hoeveel mensen zich hebben aangemeld voor de voetbalbeelden is niet bekend. Voor de ontvangst was een UMTS-verbinding nodig. Vodafone verstrekt geen concrete gegevens over het aantal UMTS-klanten in Nederland, maar een woordvoerder zei wel dat het aantal is toegenomen.

Zwaar onder vuur

Het WK voetbal heeft er volgens de zegsman voor gezorgd dat het gebruik per UMTS-klant is gestegen. Zo is er meer televisie gekeken op de mobiele telefoon. ,,De daling van het aantal klanten heeft niets met het WK voetbal te maken'', lichtte de woordvoerder toe. Nederland was een van de weinige landen waar Vodafone een daling van het aantal klanten moest slikken.

Het totaal aantal klanten van Vodafone in alle landen waar de groep actief is, bedroeg eind juni 186,8 miljoen, 4,5 miljoen meer dan een jaar eerder. Het concern liet maandag ook weten dat zijn topman van de Europese tak, Bill Morrow, opstapt. Hij doet dit om familieredenen. Morrow was pas sinds april aan het bewind.

Vodafone kampt op zijn belangrijkste Europese markten al enige tijd met stagnatie van de groei. Vodafone-topman Arun Sarin komt waarschijnlijk dinsdag zwaar onder vuur te liggen bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Enkele grote aandeelhouders - institutionele beleggers hebben zowat 10 procent van de aandelen in handen - hadden aangegeven tegen de herbenoeming van Sarin te zullen stemmen.