NASHVILLE - HCA, de grootste ziekenhuisgroep in de VS, is maandag overgenomen door een consortium van drie investeringsmaatschappijen Bain Capital, Kohlberg Kravis Roberts & co en Merrill Lynch samen met de stichter van de groep Thomas F. Frist. Zij betaalden 21,3 miljard dollar (16,9 miljard euro).
Inclusief de schulden van HCA is de deal 33 miljard dollar waard, de duurste ooit. HCA heeft zijn zetel in Nashville. De groep werd in 1968 opgericht door de familie Frist. Momenteel controleert HCA 176 ziekenhuizen en 92 operatie- en behandelcentra in 21 Amerikaanse deelstaten. HCA is ook actief in Zwitserland en in Groot-Brittannië.

Ziekenhuisaandelen in de VS zijn goedkoper geworden: de kosten van de ziekenhuizen stegen voor patiënten zonder verzekering en ook de federale overheid heeft bespaard op ziekenhuisfinanciering.

Hoger bod

De grootste overname door investeringsmaatschappijen tot nu toe was voor KKR, dat in 1989 ongeveer 31,1 miljard dollar had betaald voor sigaretten- en voedingsfabrikant RJR Nabisco. De aandeelhouders van HCA krijgen 51 dollar per aandeel. Dat is 18 procent meer dan de slotkoers op 18 juni, daags voordat de eerste geruchten van een overname de kop opstaken. Sindsdien is het aandeel gestegen tot 47,87 dollar.

De raad van bestuur van HCA heeft de overname al goedgekeurd. De aandeelhouders en de concurrentie-autoriteiten moeten dat nog doen. Verwacht wordt dat de overname in het vierde kwartaal zal worden afgerond. Mocht er nog een hoger bod opduiken in de volgende 50 dagen, dan mag HCA daarop ingaan. HCA boekte in het eerste halfjaar een omzet van 12,8 miljard dollar en een winst van 674 miljoen dollar.