Ahold mag zich koninklijk blijven noemen
AMSTERDAM - Ahold mag zich koninklijk blijven noemen. Dat heeft de Nederlandse koningin Beatrix besloten na een advies van het ministerie van Economische Zaken. Het Nederlandse supermarktconcern dreigde het predikaat ’koninklijk’ kwijt te raken na het boekhoudschandaal bij de onderneming, dat begin 2003 naar buiten kwam.
Ahold heeft volgens de koningin genoeg maatregelen getroffen om de herhaling van een dergelijk schandaal te voorkomen. Eind december vorig jaar rapporteerde Ahold aan het ministerie van Economische Zaken over de maatregelen die het heeft getroffen. Het ministerie heeft vervolgens bij de collega’s van Justitie, Financiën en bij de Vereniging van Effectenbezitters advies ingewonnen. Op grond daarvan is besloten dat Ahold het predikaat ,,koninklijk'' mag blijven voeren.

Bij Ahold werd het besluit enthousiast onthaald. ,,Er heerst hier algehele vreugde'', aldus een woordvoerder van de onderneming. ,,We waren koninklijk en we blijven dat ook. Hiermee zijn onze inspanningen van de afgelopen jaren voor het herstel van Ahold erkend. We zijn er erg blij mee. We hebben het niet voor niets gedaan.''

Friesland

Ahold kreeg het predikaat in 1987 bij het honderd-jarig bestaan van de supermarktketen Albert Heijn. Er zijn de afgelopen jaren bij meer ,,koninklijke'' bedrijven wijzigingen geweest. Het detailhandelsconcern Vendex KBB verloor het predikaat toen het overging in buitenlandse handen. Het concern wijzigde zijn naam recentelijk in Maxeda.

Bij de overname van KLM door Air France zou het ,,koninklijk'' eigenlijk ook moeten vervallen. De koningin besliste anders en daarom kan KLM zich nog steeds ,,koninklijk'' noemen.

Oliemaatschappij Shell heeft ook het predikaat. Maar er gaan verschillende stemmen op om het ,,koninklijke'' van het bedrijf af te nemen na het schandaal rondom de bewezen reserves van de onderneming, die veel lager bleken te zijn dan gemeld.

Sinds ongeveer twee jaar mag ook het zuivelbedrijf Friesland Foods zich ,,koninklijk'' noemen. Dat predikaat kwam als een cadeautje bij het 125-jarige bestaan van de onderneming. Er zijn in Nederland ongeveer 550 bedrijven, verenigingen en instellingen door koningin en haar voorgangers onderscheiden met het predikaat. De onderscheiding werd in 1806 en 1807 ingesteld door koning Lodewijk Napoleon. Het bestaat binnenkort dus 200 jaar.