Farmaconcerns zetten stevige cijfers neer
Foto: bloomberg
BRUSSEL - De farmaconcerns Schering-Plough en Merck hebben in het tweede kwartaal stevige resultaten neergezet. Schering-Plough boekte een nettowinst van 259 miljoen dollar tegenover een verlies van 48 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Merck zette een nettowinst neer van 1,5 miljard dollar tegenover 720 miljoen dollar vorig jaar.
Schering-Plough verraste analisten met een elf procent hogere omzet tot 2,8 miljard dollar. Vooral de cholesterolmedicijnen Vytorin en Zetia zorgden voor een goed zakencijfer. Beide geneesmiddelen, die in joint venture met Merck worden geproduceerd en enkel verkrijgbaar zijn op voorschrift, haalden een gezamenlijke omzet van 958 miljoen dollar (+80 pct).

Volgens analist David Moskowitz bezetten Vytorin-Zetia zowat 17 procent van de Amerikaanse cholesterolmarkt. Het meest verkochte geneesmiddel tegen hoge cholesterol is Lipitor van Pfizer.

,,Dit is een uitzonderlijk sterk kwartaal. Dit is duidelijk een keerpunt,'', zegt Barbara Ryan van Deutsche Bank. Schering boekte vier opeenvolgende kwartalen winst na verliezen in 2003 en 2004. Het concern had destijds te lijden onder de ,,generische'' concurrentie voor zijn allergiemiddel Claritin.

Herstructurering

Merck zag de kwartaalwinst verdubbelen tot 1,5 miljard dollar. Het concern verhoogde ook zijn omzet- en winstverwachtingen. De kwartaalomzet kwam uit op 5,77 miljard dollar. Het meest succesvolle geneesmiddel van Merck is anti-allergiemedicijn Singulair.