GENEVE - De Europese Commissaris voor Handel, Peter Mandelson, heeft maandag de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens hem weigert Washington de landbouwsubsidies voor Amerikaanse boeren af te bouwen.
Mandelson verklaarde tegenover de pers dat een mislukking ,,makkelijk kon vermeden worden'' als iedereen zich soepel had opgesteld. ,,We hebben dat allemaal gedaan, behalve de Verenigde Staten'', aldus de Europese Commissaris. ,,Zij wilden niet enige soepelheid tonen in de kwestie van de landbouwsubsidies.''

De VS verdedigden zich door te stellen dat er geen vooruitgang was geboekt in het verbeteren van de markttoegang voor hun producten (op buitenlandse markten). Zondag en maandag onderhandelden vertegenwoordigers van de zogenaamde G6, de zes grootste handelsblokken ter wereld (Australië, Brazilië, India, Japan, VS en EU) over een verdere vrijmaking van de handel in landbouw- en industriële goederen.

De gesprekken maken deel uit van de zogenaamde Doha-ronde. Het is nog onduidelijk hoe het verder moet, maar de VS-onderhandelaars lieten wel verstaan de bilaterale contacten te zullen voortzetten. Op de G8-top in Sint-Petersburg werd midden augustus vooropgesteld als deadline voor het bereiken van een akkoord.