WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft helikopters en schepen opdracht gegeven humanitaire hulp te brengen aan Libanon. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt.
Woordvoerder Tony Snow zei dat de voorraden vanaf dinsdag in Libanon zouden aankomen, en dat de Verenigde Staten overleg voeren met Israël om corridors open te stellen. Snow maakte geen verdere details bekend over de hulp, en omschreef die slechts als ,,een aanzienlijke bijdrage van de VS''.

Volgens het ministerie van defensie gaat het om onder meer tonnen medische voorzieningen en andere voorraden die vanuit Cyprus naar Beiroet worden gebracht.

Snow zei dat de humanitaire hulp niet bedoeld is om kritiek op de VS in het Midden-Oosten te smoren. ,,Het is een erkenning van het feit dat onschuldige mannen, vrouwen en kinderen lijden. En dat is iets afschuwelijks'', aldus Snow. Op de vraag waarom het twee weken heeft geduurd voordat er hulp kwam, zei hij: ,,Feit is dat we de eerste zijn (die met hulp komen, red.).'' Hij zei dat de VS andere landen oproepen eveneens hulp te geven.

150 miljoen dollar

Het hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, deed maandag een oproep aan donorlanden om 150 miljoen dollar (ruim 118 miljoen euro) aan noodhulp te geven om Libanon door de komende drie maanden heen te helpen na de vernietigende bombardementen door Israël.

Egeland zei dat het geld noodzakelijk was om voedsel, gezondheidszorg, water en andere voorzieningen te bekostigen in getroffen gebieden. Volgens de VN zijn ongeveer vijfhonderd- à achthonderdduizend mensen verzwakt door het conflict, op de vlucht geslagen of dakloos geworden.

Egeland zei dat hij Israël had gevraagd om schepen met noodhulp aan boord toe te staan de havens van Tripoli in het noorden en Tyrus in het zuiden van Libanon binnen te gaan. Tot nu toe staat Israël alleen schepen toe in de haven van Beiroet.

Belgische organisaties doen dringende oproep

Vanwege de humanitaire situatie in Libanon en de Gazastrook, lanceren de hulporganisaties Caritas International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en Unicef België - leden van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties - een noodhulpoproep.

Het aantal slachtoffers, sedert het begin van het Israëlisch offensief in Libanon, wordt geschat op meerdere honderden doden en 500.000 verplaatste personen. De bevolking vlucht uit het zuiden weg naar de hoofdstad Beiroet en het noorden van het land.

Het stijgend geweld leidt tot een dramatische humanitaire crisis; dit zet Caritas International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteir en Unicef België ertoe aan om actie te ondernemen en een dringende oproep te lanceren om de burgerbevolking ter hulp te komen. Overigens maken de organisaties zich ongerust over de vrije toegang tot de slachtoffers, overeenkomstig het internationaal humanitair recht, aldus de organisaties.

Het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties nodigt de bevolking uit om haar solidariteit te betuigen door een financiële bijdrage aan één van haar lidorganisaties:

Caritas International - PCR 000-0000041-41 www.caritas-int.be contact : Jan Weuts - 0474/959301

Dokters van de Wereld - PCR 000-0000029-29 www.medecinsdumonde.be contact : Jean-Claude Vitoux - 0475369693

Oxfam Solidariteit - CCP 000-0000028-28 www.oxfamsol.be contact : Hilt Teuwen - 0497/431816

UNICEF België - CCP 000-0000055-55 www.unicef.be contact : Isabelle Marneffe - 0477/444494 .