LONDEN - De Britse politie heeft maandag twee mannen ondervraagd die verdacht worden van een racistische moord. Het slachtoffer, een jonge Pakistaan, werd in Preston neergestoken tijdens een vechtpartij.
Shezan Umarji, een 20-jarige bankbediende, kreeg zaterdag enkele rake klappen tijdens een vechtpartij waar in totaal een vijftigtal jongeren bij betrokken was. De jongeren, van Europese en Zuid-Aziatische origine, waren gewapend met messen, flessen en knuppels.

De jongeman raakte om een nog onduidelijke reden betrokken bij het gevecht. Hij raakte gewond en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

,,Uit ons onderzoek is gebleken dat de moord racistische elementen bevat. Daarom richten we ons ook op de racistische dimensie van de zaak'', aldus politiecommissaris Graham Gardner. Volgens hem werden er tijdens het gevecht ook ,,racistische beledigingen'' geuit.

De Britse politie is intussen op haar hoede voor eventuele vergeldingsacties. Extra agenten patrouilleerden maandag in de wijk Fishwick, waar het incident plaatsvond.

Daarnaast loopt bij de Britse politie nog een ander onderzoek naar ,,een eventuele racistische daad''. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 41-jarige taxichauffeur op het hoofd geslagen in Huddersfield. De man, Mohammed Parvaiz, is afkomstig uit Zuid-Azië. Volgens de agenten gebruikten de daders racistische taal tegenover het slachtoffer. In het onderzoek werden vier jongeren tussen 16 en 19 opgepakt.