Israël ontmoet veel weerstand bij nieuwe inval in Zuid-Libanon
Foto: ap
JERUZALEM - Zeker negen Israëlische soldaten zijn gewond geraakt bij nieuwe, zware gevechten in het zuidelijke grensgebied van Libanon. Ook aan de kant van de Hezbollah vielen slachtoffers. Vanuit de Israëlische linies werd vrijwel onafgebroken geschoten en er hingen grote rookpluimen boven het strijdtoneel. Bij een helikoptercrash zijn in het noorden van Israël aan de grens met Libanon twee Israëlische soldaten omgekomen.
De helikopter, een gevechtstoestel van het type Apache, stortte neer nadat hij tegen een hoogspanningskabel was gevlogen, aldus veiligheidsbronnen. Volgens de veiligheidsbronnen stortte het toestel neer in de buurt van Avivim, dichtbij het centrale gedeelte van de grens tussen Israël en Libanon.

De Libanese Hezbollah bevestigde intussen al dat ze een Israëlische helikopter in de buurt van de grens onder vuur hebben genomen. Op 21 juli kwam al een Israëlische officier om het leven bij een botsing tussen twee gevechtshelikopters boven Israëlisch grondgebied niet ver van de grens met Libanon.

De Israëlische luchtmacht speelt een belangrijke rol in het offensief dat sinds 12 juli gevoerd wordt tegen de Hezbollah in Libanon. Samen met deze dodelijke slachtoffers vielen er sinds het begin van de crisis al 39 doden aan Israëlische kant. Het gaat om 17 burgers en 22 soldaten.

Bolwerk

Na zware artillerie-aanvallen veroverden de Israëlische troepen een heuvel waar zich het Hezbollah-bolwerk Bint Jbail bevindt. De stad zelf hebben zij nog niet in handen gekregen. Bint Jbail ligt twee kilometer van Maroun al-Ras, een Hezbollah-bolwerk dat nog geen vijfhonderd meter van de grens ligt en waar het leger zondag slag om heeft geleverd. Rijen tanks en gepantserde bulldozers reden van de grens naar het strijdtoneel, maar twee tanks reden met hoge snelheid de andere kant op om de gewonden naar Israël te brengen. Bij de grens stonden ambulances te wachten.

Het leger zei dat het zijn grondoffensief in Zuid-Libanon, dat in de eerste twee weken van de operatie-Libanon beperkt bleef tot kleine, korte invallen, aan het uitbreiden is. Commandant Alon Friedman zei dat de operatie, bedoeld om de raketaanvallen van de Hezbollah te stoppen, wel tien dagen kan gaan duren. Maandagmorgen maakte het leger bekend bij eerdere gevechten twee Hezbollah-strijders gevangen te hebben genomen. De twee zijn voor ondervraging mee naar Israël genomen.

De Israëlische radio zei dat bij luchtaanvallen op de omgeving van de Libanese havenstad Tyrus, twintig kilometer ten noorden van de Israëlische grens, negen raketlanceerinstallaties zijn vernietigd. Vanuit dat gebied zijn raketten afgevuurd op de Israëlische stad Haifa.

Maandag werden twee raketten op Israël afgevuurd, die neerkwamen in de grensplaats Kiryat Shmona. Voor zover bekend richtten de raketten geen schade aan. Zondag werden wel 95 raketten op Israël afgevuurd, zei het leger. Bij inslagen in Haifa vielen twee doden en vijf gewonden.

Helikopter neergestart

Bij een Israëlische aanval op de Gazastrook kwamen maandag drie Palestijnen om het leven. Het ging om een artilleriebeschieting van doelen rond Beit Lahiya, van waaruit even eerder Palestijnse Hamas-strijders zelfgemaakte raketten hadden afgevuurd op Israël. Volgens de Palestijnse autoriteiten waren de slachtoffers burgers die niets te maken hadden met de raketbeschietingen.

Israël begon eind juni een offensief tegen Hamas-strijders in de Gazastrook in verband met constante raketbeschietingen van Israëlische dorpen. Het offensief is enigszins op de achtergrond geraakt in verband met de strijd in Libanon, maar het Israëlische leger heeft gezegd dat ook tegen agressie vanuit de Palestijnse gebieden hard zal worden opgetreden.