Tropische storm Bilis eiste al 612 doden in China
Foto: ap
PEKING - Sinds 14 juli hebben overstromingen en aardverschuivingen, veroorzaakt door de tropische storm Bilis, in China al aan 612 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die maandag bekendgemaakt werden. Er zijn ook nog 208 mensen vermist.
Eerder was sprake van 530 dodelijke slachtoffers in het centrum, zuiden en oosten van het land.

Sinds de tweede week van juli hebben hevige regenbuien de provincies Fujian, Hunan, Guangdong, Jiangxi, Zhejiang, Guangxi getroffen. Meer dan 20 miljoen mensen werden dakloos en er werd voor anderhalf miljard dollar schade aangericht.

De Chinese media beschuldigden de plaatselijke autoriteiten er zaterdag van het aantal dodelijke slachtoffers te hebben geminimaliseerd. Zondag bracht eerste minister Wen Jiabao al een bezoek aan de zwaarst getroffen provincie Hunan. Nog diezelfde dag maakte de Chinese meteorologische dienst bekend dat de balans van het regenseizoen dit jaar met 1.345 doden en bijna 9,5 miljard dollar schade sinds mei ,,veel zwaarder'' is dan die van vorig jaar.

Bovendien is er nog een nieuwe storm op weg naar de Chinese kusten. De provincie Fujian, die reeds zwaar werd getroffen door Bilis, of de nabijgelegen provincie Zheijang zouden vanaf dinsdagavond of woensdag getroffen kunnen worden door de tyfoon Kaemi. Kaemi is op weg naar Taiwan en heeft maandag al lelijk huisgehouden op de Filipijnen.