Olieprijs daalt
Door deze pijpleiding in het zuiden van Turkije stroomde eerder deze maand voor het eerst olie. Foto: reuters
LONDEN - De prijs voor ruwe olie is maandagochtend op de internationale markten gedaald. Handelaars hopen dat de gevechten tussen Israël en de Hezbollah in Libanon snel stopgezet worden.
Minder dan vorige week wordt gevreesd dat het conflict zal overslaan naar de buurlanden Syrië of Iran, die tevens belangrijke olieproducerende landen zijn.

In New York daalde de prijs voor een vat 'light sweet crude' voor levering in september tijdens de elektronische handel met 83 dollarcent tot 73,60 dollar. In Londen werd een vat Brent-olie voor levering in september 1,04 dollar goedkoper, tot 72,91 dollar.

Midden juli werden nog absolute recordprijzen opgetekend voor ruwe olie. Toen kostte een vat 78,40 dollar in New York en 78,18 dollar in Londen. Sindsdien is de prijs met zo’n 6 procent gezakt. Maar olie is wel nog steeds 20 procent duurder dan begin dit jaar.

Andere factoren

Handelaars reageerden maandag vooral positief op het feit dat Israël bereid lijkt een internationale troepenmacht te aanvaarden in het zuiden van Libanon. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, is in het Midden-Oosten, woensdag volgt nog een internationale conferentie in Rome.

Analisten wijzen er maandag wel op dat - los van de gevechten tussen Israël en Hezbollah - er nog andere factoren zijn die de olieprijs momenteel verder de hoogte in stuwen. Zo is er het atoomprogramma van Iran, de onlusten in zuidelijk Nigeria en het nakende orkaanseizoen in de VS dat de raffinagecapaciteit te verstoren.