Onderhandelingen rond Kosovo mislukt
De Serviërs worden vertegenwoordigd door president Boris Tadic, premier Vojislav Kostunica en minister van Buitenlandse Zaken Vuk Draskovic. Foto: afp
WENEN - De onderhandelingen over het statuut van Kosovo hebben geen resultaat opgeleverd. Dat heeft Martti Ahtisaari, de speciale gezant van de Verenigde Naties (VN), maandag gezegd. De gesprekken tussen Servische en Albanese topfunctionarissen begonnen maandag in Wenen.
Gevraagd of er sprake was van een doorbraak in de gesprekken in de Oostenrijkse hoofdstad antwoordde Ahtisaari ontkennend.

Ahtisaari opende maandagvoormiddag de eerste directe onderhandelingen tussen de Servische president en eerste minister, Boris Tadic en Vojislav Kostunica, en hun Albanese collega’s, Fatmir Sejdiu en Agim Ceku.

Het is de eerste keer dat Servische en Albanese leiders elkaar ontmoeten sinds 1999. Toen maakte luchtaanvallen van de NAVO een einde aan het conflict tussen Albanese separatisten en de Servische troepen.

Volledige onafhankelijkheid

De etnisch-Albanese meerderheid van Kosovo eist volledige onafhankelijkheid. Servië wil niet verder gaan dan vergaande autonomie voor het gebied, dat in naam nog een provincie van Servië is, maar sinds de Navo-bombardementen van 1999 door de VN wordt bestuurd. Kosovo wordt voor 95 procent door etnische Albanezen bevolkt.

Indien de partijen geen bereidheid tot compromissen tonen, zullen de VN-bemiddelaars Ahtisaari en de Oostenrijker Albert Rohan vermoedelijk in september rapport uitbrengen bij de VN-Veiligheidsraad. De Raad kan Belgrado en Pristina dan een beslissing over de toekomstige status van de provincie opdringen.