WTO-onderhandelingen draaien op niets uit
Het hoofdkwartier van de WTO ligt in Genève. Foto: afp
GENEVE - De zes grootste spelers binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO (Australië, Brazilië, VS, India, Japan en de Europese Unie) zijn er alweer niet in geslaagd om hun meningsverschillen rond de verdere vrijmaking van de wereldhandel bij te leggen.
Bovendien zou er eind deze week niet meer worden voortgepraat zoals eerder was afgesproken, zeggen diplomaten in Genève. Daarmee staat de hele Doha-ronde die jaren geleden werd begonnen, op het spel.

,,De onderhandelingen zijn mislukt. Er is geen nieuwe ontmoeting voorzien'', aldus een diplomaat maandag op de WTO-zetel in Genève. Alle 149 WTO-leden zullen nu moeten beslissen of ze de Doha-ronde zullen voortzetten.

De onderhandelingen startten in 2001 in de hoofdstad van Qatar en zouden tegen eind dit jaar moeten afgesloten worden. De bedoeling van de gesprekken is om de handel in landbouw- en industriële goederen verder te liberaliseren. Maar vooral de landbouwsubsidies in de VS en de EU liggen moeilijk.

'VS verantwoordelijk'

Europees Commissaris voor Handel, Peter Mandelson, houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor het mislukken van de onderhandelingen. Volgens hem weigert Washington de landbouwsubsidies voor Amerikaanse boeren af te bouwen.

Een mislukking ,,kon makkelijk vermeden worden'', als iedereen zich soepel had opgesteld, zegt Mandelson. ,,We hebben dat allemaal gedaan, behalve de Verenigde Staten'', aldus de Europees Commissaris. ,,Zij waren niet in staat, of wilden niet, enige soepelheid tonen in de kwestie van de landbouwsubsidies.''

Het is nog onduidelijk hoe het verder moet, maar de VS-onderhandelaars lieten wel verstaan de bilaterale contacten te zullen voortzetten. Op de G8-top in Sint-Petersburg werd midden augustus vooropgesteld als deadline voor het bereiken van een akkoord.