AMSTERDAM - De politie van Amsterdam-Amstelland heeft een netwerk van pedofielen opgerold. De afgelopen maanden werden vier mannen tussen de 55 en 68 jaar aangehouden op verdenking van misbruik van jongens tussen de 8 en 16 jaar oud. De aangehouden mannen zijn Amerikanen en werden in Amsterdam en in Portugal aangehouden, liet de politie maandag weten.
Vier slachtoffers hebben aangifte tegen de mannen gedaan, maar de politie vermoedt dat de mannen zich aan meer jongens hebben vergrepen.

De politie kwam de mannen op het spoor na een onderzoek in verband met seksueel misbruik door een 55-jarige man. De man, toen woonachtig in Amsterdam, zou zich in de periode 1987 tot 1991 hebben vergrepen aan jongens.

Het onderzoek wees uit dat de man niet meer in de hoofdstad woonde, maar al sinds 1997 in Portugal. Daar werd hij in maart aangehouden.

De man is vermoedelijk in 1984 naar Nederland uitgeweken, omdat hij in de Verenigde Staten voor vergelijkbare vergrijpen werd gezocht. Toen hij in Portugal werd aangehouden, deed diens zoon aangifte tegen de man en een aantal van diens vrienden. Allen zijn computerspecialisten.

Het onderzoek werd uitgebreid en dat resulteerde in de aanhouding van drie anderen. Eén man werd ook in Portugal aangehouden, twee anderen in Amsterdam. De politie gaat uit van een netwerk.