Rice in Libanon voor overleg
De Libanese premier Fouad Siniora en zijn minister van Buitenlandse Zaken Fawzi Saloukh verwelkomen Condoleezza Rice in Beiroet. Foto: ap
BEIROET- De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is in de Libanese hoofdstad Beiroet aangekomen voor een gesprek met de Libanese premier Fouad Siniora en enkele andere toppolitici. Ze landde met een helikopter vanuit Cyprus in de zwaar gehavende hoofdstad.
,,Ik ben erg bezorgd over de situatie van de Libanese bevolking en het is vanzelfsprekend dat de humanitaire situatie mij verontrust'', zei Rice voor haar onderhoud met de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri.

,,Het feit dat we naar Beiroet komen na al wat er gebeurd is, is een belangrijk signaal voor de Libanese regering'', zegt een naaste medewerker van Rice. Er zijn geen plannen voor een ontmoeting met Hezbollah.

Maandagmorgen kondigde Rice aan dat er dringend een staakt-het-vuren moet komen in Libanon. Toch denkt ze dat het pas tot een akkoord kan komen als de oorzaken van het conflict ten gronde worden aangepakt.

Israël

Later op de dag wordt ze ook in Israël verwacht voor een onmoeting met de Israëlische premier Ehud Olmert. De Amerikaanse topminister reist woensdag naar Rome om met Europese en Arabische collega's over de crisis te praten en vliegt daarna door naar een Aziatische top in Maleisië.

Washington heeft zich tot nog toe niet uitgesproken voor een staakt-het-vuren. Wel vinden de VS het Israëlische offensief tegen de Hezbollah gerechtvaardigd zolang de Libanese regering zelf niets onderneemt tegen de aanwezigheid van de terreurbeweging aan de Israëlische noordgrens.

Islamitische landen

De Islamitische Conferentieorganisatie (OIC), de belangrijkste organisatie van islamitische landen, gaat deze week werken aan een topconferentie van de leiders van de islamitische wereld om een gezamenlijk standpunt in te nemen.

Tot nog toe is de moslimwereld verdeeld over de houding die moet worden aangenomen in het aangezicht van de jongste crisis, al oefenen Egypte en Saudi-Arabië zware druk uit op Syrië om zijn steun aan de Hezbollah in te trekken.

Buffer

Van verschillende zijden wordt gepleit voor de stationering van een internationale vredesmacht in Zuid-Libanon. Ook Israël heeft zich voorwaardelijk achter dat plan geschaard en heeft een voorkeur uitgesproken voor de Navo om dat plan te verwezenlijken.

Maar de Israëlische regering wil haar offensief tegen Libanon niet stoppen voordat de Hezbollah tot achter de rivier de Litani is gedreven. De rivier ligt dertig kilometer van de grens.

De verwachting is dat het grondoffensief dat afgelopen weekeinde werd ingezet de komende dagen wordt voortgezet. Bij de Israëlische aanvallen zijn tot nog toe twee belangrijke Hezbollah-steunpunten veroverd.