Axel Merckx trekt naar Phonak
Foto: photonews
BRUSSEL - Axel Merckx (32) verlaat eind dit seizoen Davitamon-Lotto en gaat in 2006 aan de slag bij de Zwitserse wielerformatie Phonak, het team van de Belgische manager John Lelangue, een jeugdvriend van Axel. Het nieuws raakte zondag bekend via Marc Sergeant, de teammanager van de Belgische ProTourploeg, vanuit de Tour.

"Ik heb zeven jaar met Axel samengewerkt en kan begrip opbrengen voor zijn overstap naar het team van zijn jeugdvriend John Lelangue. De transfer gebeurt in alle vriendschap. Het was immers Axels grootste wens om zijn carrière af te sluiten bij Lelangue. Wij konden hem dit plezier toch niet weigeren?", maakte manager Marc Sergeant van het Belgische ProTour-team zondag het nieuws wereldkundig.

 

Axel Merckx startte zijn profcarrière in 1993 als stagiair bij Motorola. Het daaropvolgende jaar ging 'de zoon van' aan de slag bij Telekom, om in 1995 terug het shirt van Motorola aan te trekken. Hij werd in dat jaar 21ste in de Ronde van Spanje. In 1996 boekte hij zijn eerste succes, toen hij in het Italiaanse Sacile primus was. In 1997 maakte hij de overstap naar Polti, waarvoor hij twee jaar zou rijden. In zijn tweede seizoen daar won hij de derde rit in de Bayern Rundfahrt.

 

Na Polti trok Axel Merckx naar Mapei-Quick Step en werd op 27 juni 1999 derde in het BK. In 2000 zette Merckx vier overwinningen achter zijn naam. Hij werd in Rochefort Belgisch kampioen, won de achtste rit van de Giro, het criterium van Aalst en werd eindlaureaat in de Ronde van het Waalse Gewest. De Monegaskische inwoner verliet Mapei-Quick Step voor Domo-Farm Frites in 2001. Hij won dat jaar drie wedstrijden: in Aix-en-Provence, de Gianetti-Day en de Grote Prijs van Wallonië.

 

In 2003 kwam Axel Merckx uit voor Lotto-Domo en behaalde het eindklassement van de Tour de l'Ain. Vorig jaar was Axel de beste in het dernycriterium van Wetteren, maar zijn mooiste verdienste was wel het behalen van het brons op de Olympische spelen in Athene. Voor Davitamon won de vader van Axana en de vier weken oude Athina dit jaar de vijfde rit in de Dauphiné.