SCHIPHOL - Ze was blij dat ze in de Egyptische badplaats Sharm el-Sjeikh in het 'goede' hotel zat, Annie Jansen uit Sint Anthonis. De aanblik van de getroffen hotels in de buurt was angstaanjagend, maar nu ze weer thuis is, heeft ze geen angst meer.
Jansen maakte met haar man en kinderen deel uit van een groep van ongeveer negentig Nederlanders die in de nacht van zaterdag op zondag vanuit Sharm el-Sjeikh even na 2 uur op de luchthaven van Schiphol landde. Ze werden niet geëvacueerd, ze zouden sowieso zaterdag naar huis gaan.

Verontruste familieleden stonden, ondanks het vroege tijdstip, de vakantiegangers op te wachten.

Dennie Holwerda uit Soest was met vrienden op vakantie en was op het moment van de aanslag op een feestje in de woestijn. "Om half twee ging de muziek uit en kregen we door wat er aan de hand was." Hun hotel bevond zich in de wijk waar een van de bommen was ontploft. In eerste instantie wilde geen enkel busje hun daar naartoe brengen. Ze konden een stukje meerijden en moesten zelf nog 1,5 kilometer lopen.

Eenmaal bij het hotel waren de lijken al weg, maar de straat lag bezaaid met bebloede kleding. Holwerda en zijn vrienden reageren nuchter. "Op straat was het erg rustig. Het was onwerkelijk en we waren ook wel bang, maar we realiseerden ons dat het niet zo snel nog een keer op dezelfde plek zou gebeuren."

Tony en Carola Soulj uit Rotterdam zaten in de nacht van vrijdag op zaterdag nog even op het terras van hun hotel in Sharm el-Sjeikh, toen om kwart over een een zware explosie de nacht verscheurde. "We zagen eerst een lichtflits, daarna volgde een enorme klap. We werden allebei uit onze stoel geblazen. Het voelde alsof we een klap van een olifant kregen", vertelde Tony zaterdagavond op het vliegveld van de Egyptische badplaats.

De explosie, die een einde maakte aan de zwoele en rustige nacht aan de Rode Zee, was het gevolg van de autobom die ontplofte op de oude markt van de stad. De Souljs verbleven in het nabijgelegen Iber Palace Hotel.

Nadat het voor Tony en Carola duidelijk was geworden dat er iets ergs was gebeurd, gingen ze terug naar hun hotelkamer. Daar troffen ze een chaos aan. "Alle ruiten lagen eruit. Het bed lag vol glas en stukken metaal. We zijn vervolgens door het hotelpersoneel mee naar buiten genomen en moesten ons verzamelen op het strand. Daar is iedereen geteld. Niemand van ons hotel mankeerde iets."

Volgens het Nederlandse paar was de luchtdruk door de explosie op de markt zo groot dat vogels tijdens hun vlucht werden gedood. "Na de klap regende het scherven en ander materiaal, maar ook dode vogels", schetste Tony de absurde situatie.

Patrick Pex uit Den Haag verbleef in hetzelfde Iber Palace Hotel. "Ik was op mijn kamer toen op een gegeven moment de deur naar binnen werd geblazen. Ook ging het raam er meteen uit, gelukkig naar buiten toe. Het was een chaos. Buiten was veel rook en vuur", zei Pex. Het viel hem op dat iedereen daarna vrij rustig was. Van paniek was geen sprake.

Een woordvoerster van Arke Reizen in de Egyptische badplaats beaamde de rustige en beheerste reacties van de toeristen. "Ik heb nogal wat Britten gesproken, want die zijn hier in de meerderheid. De mensen zijn wel angstig, maar willen niet weg. In Londen gaan meer bommen af, zeggen ze."