SCHEVENINGEN/BRUSSEL - De Nederlandse veiling van etherfrequenties voor de derde generatie mobiele telefonie (UMTS), waarmee snel toegang tot het internet kan verkregen worden, heeft een stuk minder opgebracht dan verwacht. De veiling liep plotseling af nadat Versatel had afgehaakt.
De veiling heeft naar verluidt 5,918 miljard gulden (106,5 miljard frank) opgebracht. Dit is heel wat minder dan de beoogde 360 miljard frank, die door de Nederlandse minister van Financiën geschat werd op basis van de eerdere hoge inkomsten uit de Britse UMTS-veiling. De telecombedrijven die een vergunning in de wacht sleepten, reageerden verheugd. 'Het bedrag dat we moeten betalen is een stuk lager dan we hadden verwacht. We zijn verheugd', aldus een KPN-woordvoerder.

Met de opbrengst van de veiling wil de overheid de staatsschuld aflossen. De extra rente wordt gebruikt voor infrastructuur. Ook België zal nog dit jaar een UMTS-veiling organiseren. Minister van Telecommunicatie Rik Daems verwacht er 40 à 60 miljard frank op te halen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig