Verkrachters Pitcairn ook in beroep veroordeeld
Steve Christian, burgemeester van Pitcairn Foto: ap
WELLINGTON - Het Hooggerechtshof van het Britse eiland Pitcairn heeft het beroep van zes inwoners, die veroordeeld waren voor seksueel misbruik, afgewezen. De zes haalden aan dat de Britse jurisdictie niet van toepassing is op het eiland, dat bewoond wordt door afstammelingen van de muiters van de Bounty in 1789.
In oktober 2004 werden zes van de zeven beschuldigde inwoners van het eiland schuldig bevonden aan verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik van jonge vrouwen en meisjes. Vier van de zes werden veroordeeld tot celstraffen van twee tot zes jaar, de twee anderen moesten gemeenschapsdienst verrichten.

De veroordeelden meenden echter dat Groot-Brittannië geen rechtsbevoegdheid heeft over hen en gingen in beroep. Naar eigen zeggen ontdeden hun voorouders zich van de Britse wetgeving toen ze zich als muiters van het schip Bounty op het verlaten eiland vestigden.

Het Hooggerechtshof van Pitcairn weigerde vandaag echter de vervolging van de zes beschuldigden definitief op te schorten. Het was van mening dat geen enkel argument van de verdediging aannemelijk was. In het bijzonder dat de zes niet onder Brits recht zouden vallen.

Het Hooggerechtshof moet nu nog beslissen of de zes beschuldigden op borgtocht worden vrijgelaten. De uitvoering van het vonnis werd tot nu toe uitgesteld omdat de beroepsprocedure nog liep.

Met de zes inwoners is bijna de helft van de mannelijke volwassen bevolking van het eiland veroordeeld. Onder hen ook Steve Christian, de 53-jarige burgemeester van de in totaal 47 zielen tellende bevolking van Pitcairn, en zijn zoon Randy.

Veel vrouwen die op het eiland wonen, verdedigen hun mannen. Volgens hen gebeurden de seksuele betrekkingen met de minderjarigen met wederzijdse toestemming. Maar acht voormalige bewoonsters van het eiland dienden een klacht in waardoor het proces van start ging.

De inwoners van van de kleine kolonie vrezen de ondergang van hun gemeenschap indien de zes mannen achter de tralies zouden terechtkomen.