LONDEN - De Labourpartij van de Britse premier Blair stevent af op een vernietigende overwinning in de parlementsverkiezingen op 7 juni. Volgens een opiniepeiling van het dagblad The Times kan Labour rekenen op 55 procent van de stemmen, een nieuw populariteitsrecord.
De peiling, uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau MORI, laat zich moeilijk in een zetelverdeling vertalen. In het Verenigd Koninkrijk wordt gestemd per district. De kandidaat die in één van de 659 districten de meeste stemmen krijgt, wint de zetel, ongeacht de marge. Theoretisch is het mogelijk met een minderheid van de stemmen alle zetels in de wacht te slepen.

Duidelijk is wel dat alleen een wonder de enorme absolute meerderheid van Labour in het parlement in gevaar kan brengen. De oppositionele Conservatieven krijgen de steun van slechts 30 procent van het electoraat, de Liberaal-Democraten staan derde met 11 procent.

Volgens sommige waarnemers kan de zege van Labour weleens groter uitpakken dan die bij de vorige verkiezingen van 1997, die alom als een historische aardverschuiving werd betiteld. De sociaal-democraten grepen toen na 18 jaar oppositie de macht, met 417 van de 659 parlementszetels. De Conservatieven werden gereduceerd tot 160 afgevaardigden.