BRUSSEL - Kardinaal Godfried Danneels pleit voor meer openheid vanwege de kerkelijke top naar de media. De kardinaal zei dat vanmorgen in het VRT-radioprogramma Voor de Dag. Volgens Danneels is er op het buitengewoon consistorie van kardinalen in Vaticaanstad vooral gepraat over de dialoog met andere godsdiensten, de rol van de paus en over het huwelijk en samenwonen.
De buitengewone bijeenkomst van meer dan 150 kardinalen uit de hele wereld eindigt vandaag. De kardinalen hebben zich de voorbije drie dagen gebogen over de positie van de kerk in de 21ste eeuw. Grote hervormingen of vernieuwingen zijn er volgens waarnemers niet meteen afgesproken.

Volgens Danneels is er veel gepraat over de dialoog met niet-christelijke godsdiensten. "Enkele maanden geleden is een verklaring uitgegeven over de uniciteit van Christus die nogal wat stof heeft doen opwaaien. Is Christus de enige verlosser of zijn er nog anderen? Men heeft onder andere over de dialoog met het boedhisme gesproken", zegt Danneels in "Voor de Dag".

Er is ook over het familieleven en alternatieve vormen van het huwelijk gedebatteerd, zegt de kardinaal. "Er is ook heel veel gesproken over de verhouding tussen het centrum in Rome en de verschillende bisschoppenconferenties, centrum en periferie. Over de synode is gezegd dat de methode, zoals men ze nu volgt, eigenlijk niet voldoende het debat toelaat binnen in de kerk omwille van procedurezaken".

Volgens de Belgische kardinaal schort er iets aan de communicatie tussen de synode en de journalisten. "Eigenlijk zou daar geen geheim over moeten hangen. Ik vind dat er niets gezegd is in de aula dat door journalisten niet zou mogen gehoord worden. Ik pleit eigenlijk voor meer transparantie", verduidelijkt Danneels, die er nog aan toevoegt dat er over de pauskeuze geen al te grote openbaarheid moet bestaan. "Maar ik vind wel dat de perscommunicatie met de journalisten veel vlotter zou kunnen verlopen", besluit kardinaal Danneels.