SAN DIEGO - Wekelijks worden meer dan 4000 websites lamgelegd doordat de servers worden bestookt met enorme hoeveelheden data. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar deze zogenoemde denial-of-service (dos), weigering van service.
Wetenschappers van de Californische universiteit in San Diego telden tijdens het onderzoek in drie weken tijd 12.800 van dergelijke dos-aanvallen tegen 5000 websites. Sommige aanvallers stuurden meer dan 600.000 berichten per seconde naar hun doelwit. De servers waarop computers draaien, raken door deze stortvloed overbelast waarna de internetsite ontoegankelijk wordt.

De onderzoekers noemen het verbazingwekkend dat een groot deel van de kleinere aanvallen gericht zijn tegen slachtoffers die zich thuis via modem of kabel op het internet bevinden. ,,Dit zou betekenen dat dos-acties geregeld worden gebruikt in persoonlijke conflicten.''

De wetenschappers claimen met hun onderzoek de eerste te zijn die met wereldwijde cijfers over dos-aanvallen komen. De meest bekende dos-actie ooit werd in februari 2000 uitgevoerd. Een golf van aanslagen op gerenommeerde internetbedrijven als CNN, Yahoo and Amazon.com veroorzaakte toen veel ophef. Geschat wordt dat de aanval het bedrijfsleven voor honderden miljoenen dollars aan schade berokkende.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in