LIMA - De openbare aanklager in Peru heeft ex-president Alberto Fujimori aangeklaagd voor moord en mishandeling. Dat meldt het Peruaanse dagblad El Comercio. Hij wordt ervan beschuldigd mededader te zijn van een aanslag op 3 november 1991 in een sloppenwijk in de hoofdstad Lima. Daardoor kwamen vijftien mensen om het leven. De aanslag vond plaats een jaar na Fujimori's aantreden als president.
De aanval richtte zich op feestgangers in de wijk Barrios Altos. Een van de dodelijke slachtoffers was een kind van acht jaar. De motieven voor de moordaanslag zijn al die tijd onduidelijk gebleven. Aanvankelijk werd de terreurbeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad) van de aanval verdacht.

In de aanklacht staat te lezen dat Fujimori op de dag van de aanslag in het hoofdkwartier van de Peruaanse veiligheidsdienst de aanval vierde met de daders, leden van een doodseskader. Tijdens die bijeenkomst betaalde Fujimori de paramilitairen en onderscheidde ze voor hun "efficiënte optreden".

De aanklacht is gebaseerd op verklaringen van drie getuigen van de bijeenkomst. Als de voormalige president, die sinds zijn aftreden in 2000 in ballingschap leeft in Japan, schuldig wordt bevonden, kan hij een gevangenisstraf krijgen van minstens dertig jaar. Fujimori is al aangeklaagd wegens corruptie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in