BRUSSEL - Meer dan dertig Britse, Amerikaanse en Italiaanse kenners van de Renaissancekunst hebben een petitie getekend tegen de geplande restauratie door het Uffizi-museum in Firenze van 'De Aanbidding van de Wijzen', een onafgewerkt schilderij van de jonge Leonardo da Vinci. Dat schreef de krant New York Times
De actie van de geleerden wordt geleid door professor James Beck van de Universiteit van Columbia, die eerder al een kruistocht ondernam tegen de schoonmaakbeurt voor Michelangelo's fresco's in de Sixtijnse Kapel.

De actievoerders zijn van mening dat het werk, dat Leonardo in 1482 maakte, te kwetsbaar is om een restauratiebeurt te ondergaan. 'De Aanbidding' toont de maagd Maria met de pasgeboren Jezus op de schoot in de stal van Bethlehem. Maria, centraal in het schilderij, wordt omgeven door de wijzen uit het Oosten. De fijntjes getekende en onvolledige figuren vereisen een speciaal onderzoek, zo schreven de geleerden in hun open brief aan de ter zake bevoegde Italiaanse cultuurfunctionarissen.

"Het restaureren van kunst begint uit de hand te lopen", zegt Beck. "De musea hebben de band met de realiteit verloren: zij willen zowat alles onder de zon restaureren". Anderen spreken van een door op reclame beluste bedrijven gecreërde restauratie-mode. De geleerden wijzen er op, dat bijvoorbeeld het Louvre besliste de beroemde 'Mona Lisa' niet te restaureren - en dat de 'Aanbidding' nog veel fragieler is.

Het Uffizi heeft al twee Leonardo's of aan Leonardo toegeschreven werken laten restaureren: 'Het doopsel van Christus' (gemaakt in het atelier van Leonardo's leermeester Andrea del'Verrochio ) en 'De Annunciatie'.

Directrice Annamaria Petrioli Tofani van het Uffizi reageert hogelijk verbaasd op de petitie, temeer daar reeds sinds 1992 sprake was van een restauratie en dat sindsdien niemand van de klagers, onder wie Florentijnse kunstkenners, haar heeft benaderd om het voornemen te bespreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in