ROME - Uitgerekend het Latijn, de officiele taal van de katholieke kerk, heeft bij het consistorium, de buitengewone bijeenkomst van kardinalen in Vaticaanstad, voor Babylonische spraakverwarringstoestanden geleid.
Toen de nieuwe Argentijnse kardinaal Jorge Maria Mejia zijn toespraak begon in het Latijn, sloegen de tolken tilt en hoorden diverse purperen kerkelijke gezagsdragers het niet in Rome donderen. Mejia is de eerste (en voorlopig enige) die zijn medekardinalen in het Latijn begroette. Toen hij vervolgens op het Spaans (volgens andere bronnen: het Italiaans - ook de talenkennis van journalisten laat soms te wensen over) overschakelde, werd hij door de geestelijken op een rondje applaus onthaald.

"Schrik niet, ik doe dit enkel opdat het Latijn op symbolische wijze in deze aula aanwezig is", zo verdedigde de kardinaal-polyglot zijn optreden.

Het vierdaagse consistorium eindigt vandaag met een misviering en een etentje met de Paus. Vermoedelijk zal Johannes Paulus II, omdat het Hemelvaart is, tijdens de mis "Veni Sancte Spiritus" zeggen. Met wat geluk van de Heilige Geest begrijpen alle kardinalen wat hij wil zeggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in