ZAVENTEM - De vakbonden bij CS2 uit Zaventem vinden een deel van de kostenbesparende voorstellen die de directie van het verlieslatende chipverpakkingsbedrijf deed onbespreekbaar. Het gaat om een inlevering op het loon voor alle personeelsleden met 15 procent en de invoering van het arbeidersstatuut voor productiebedienden. CS2 plant ook de deels tijdelijke afvloeiing van 50 van de 201 personeelsleden.
Onbespreekbaar voor de vakbonden waren de voorstellen op vlak van looninlevering. "De directie wil de ploegenpremie van de productiebedienden verminderen van 20 tot 5 procent. Ook voor de rest van het personeel zou een dergelijke loonvermindering worden doorgevoerd", aldus Hendrik Vermeersch (BBTK).

Tijdens een eerste gesprek met de directie hebben de vakbonden maandag dit standpunt overgemaakt en bleek een collectief akkoord over deze maatregelen onmogelijk. Er is momenteel geen nieuwe afspraak tussen vakbonden en directie gepland.

Vorige week deed de directie negen voorstellen om de loonkosten te drukken. "Zo wou men vooreerst het aantal personeelsleden verminderen met 50 via vrijwillige maatregelen zoals het opnemen van het verlof gedurende de komende 3 maanden, deeltijds werk, tijdelijke tewerkstelling bij andere bedrijven in dezelfde sector en onbetaald verlof", aldus Vermeersch.

"De directie wil op die manier de moeilijke periode op de chipsmarkt overbruggen die volgens haar nog tot het einde van dit jaar zal duren. Het is echter quasi zeker dat men op die manier niet aan 50 zal komen en er dus toch gedwongen ontslagen zullen nodig zijn".

Eind vorig jaar raakte bekend dat CS2 in financiële problemen verkeerde - ondanks een spectaculaire beursintroductie op Easdaq in februari 2000 en het bekomen van een overbruggingskrediet van 589 miljoen frank (14,6 miljoen euro) in november.

Op 5 januari 2001 kende de Brusselse rechtbank van koophandel een gerechtelijk akkoord toe en een voorlopige opschorting van betaling van schulden tot 20 juni 2001. Op dat ogenblik werkten nog 258 mensen bij CS2. Dat aantal is door vrijwillig vertrek inmiddels teruggelopen tot 201.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in