PARIJS - De Palestijnse president Arafat wil dat er opnieuw topoverleg gaat plaatsvinden in de Egyptische plaats Sharm el-Sheikh om een einde te maken aan het geweld in het Midden-Oosten. Hij verklaarde dat gisteren bij een bezoek aan de Franse president Chirac in Parijs.
Arafat wil dat bij de nieuwe top niet alleen de deelnemers van de oorspronkelijke conferentie van oktober vorig jaar aanwezig zijn maar ook de leden van de commissie-Mitchell. Het is de bedoeling zo snel mogelijk werk te maken van de aanbevelingen van de commissie.

Aan de conferentie in Sharm el-Sheikh namen in oktober naast de Palestijnen en Israël ook de Verenigde Staten, Egypte, Jordanië, VN-chef Kofi Annan en de Europese buitenlandcoördinator Javier Solana deel.

Aanval Israël

Het Israëlische leger is gisterenavond opnieuw een gebied op de Gazastrook binnengedrongen dat onder Palestijns bestuur staat. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen bekendgemaakt. De Israëlische militairen zouden met een bulldozer een huis hebben gesloopt.

Generaal Abdel-Razek al-Majaydeh van de dienst Openbare Veiligheid verklaarde dat de soldaten waren binnengedrongen in de plaats Maghra, vlakbij de joodse nederzetting Netzarim. Het was de zesde keer dat Israël gisteren autonoom Palestijns gebied binnendrong.

Dinsdagavond deed Jeruzalem de toezegging dat het geen offensieven zou ontplooien tegen de Palestijnen tenzij er levensbedreigende situaties zouden ontstaan voor Israëlische soldaten of burgers. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de jongste Palestijnse aantijging.