Hillary haalt 10 miljoen dollar op in een dag
Foto: reuters
In de 24 uur na haar overwinning in de Democratische voorverkiezingen in Pennsylvania, heeft Hillary Clinton tien miljoen dollar ingezameld. Van de honderdduizend Amerikanen die haar een bijdrage gaven, deden tachtigduizend dat voor het eerst. Dat maakte haar campagneteam donderdag bekend.
Clinton zit al een tijdje in geldnood. Na haar overwinning op Barack Obama in de voorverkiezingen in de belangrijke staat Pennsylvania, dinsdag, riep ze kiezers op om geld te geven. De respons was overweldigend.

Eind maart had Clinton negen miljoen dollar cash en tien miljoen dollar schulden. Obama begon april met veertig miljoen dollar op de bank.

Meer dan 1,3 miljoen Amerikanen hebben geld gegeven aan Obama. Een stuk minder mensen dragen geld bij aan de campagne van Clinton. Een Amerikaan mag een kandidaat tijdens de voorverkiezingen hoogstens 2300 dollar geven.

Op 6 mei hebben voorverkiezingen plaats in Indiana en North Carolina. Obama heeft een voorsprong op Clinton die hij zeer waarschijnlijk behoudt. De supergedelegeerden - partijbonzen - zullen op de Democratische conventie, aan het einde van de zomer, de doorslag geven. Velen van hen hebben nog geen keuze gemaakt.

John McCain wordt de Republikeinse kandidaat. De presidentsverkiezingen hebben begin november plaats.